Domowe ciasta takie jak serniki czy pierniki to prawdziwy klasyk zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Często również pierniki jak i serniki są przygotowywane na różne inne okazje. Jednak czy wiesz, czym dokładnie są serniki i pierniki i jaki rodzaj tych ciast przygotowujesz?
Najlepsze przepisy na serniki – ale na jaki sernik?
Sernik to ciasto deserowe, na podstawie sernika. Podstawowymi składnikami są również jajka, masło, śmietanka, cukier i różne dodatki smakowe. Przy czym nie jest to jedyna zasada – sernik może być na podstawie gotowego zmielonego twarogu, z serka śmietankowego, ricotty lub mascarpone dodając je w różnych proporcjach. Dodatkowo może być przygotowany bez spodu lub ze spodem – z kruchego ciasta lub pokruszonych ciasteczek.
Poza tym sernik może być pieczony, robiony na zimno, zagęszczony żelatyną lub agar-agarem.
Sam sernik może być uznany za podstawę naszego deseru. Ciasto sernikowe może być z musem czekoladowym, malinowym, z owocami takimi jak jagody, truskawki i malinami. Dodatkowo, czy wiesz, że ciasta takie jak tiramisu, creme brulee, Mocha to również serniki? Każdy również może stworzyć swój własny, autorski przepis na sernik.
Najlepsze przepisy na pierniki – tylko jakie?
Polecamy przepisy na pierniki w portalu Delektujemy.pl!
Pierniki to aromatyczne ciasteczka, bardzo pulchne i miękkie, choć również przygotowuje się twarde, jako formę ozdoby. Najważniejszą rzeczą w przygotowaniu pierników jest przyprawa. Na rynku gotowe są mieszanki takiej przyprawy, jednak można ją zrobić samemu w domu. Głównymi składnikami takiej przyprawy jest cynamon, mielony imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki, kolendra, kardamon, kolorowy pieprz oraz anyż. Oczywiście w odpowiednich proporcjach. Dodatkowo ważny jest miód, którym słodzimy ciasteczka, najlepiej naturalny. Cukier nie jest wskazany, jeśli chcemy zrobić prawdziwe pierniki.
Pierniki to najpopularniejsze ciastka związane z okresem bożonarodzeniowym. Są przygotowywane również w innych okresach. Jednak jak się okazuje każdy zakątek świata ma swoje pierniki. W Polsce jednym z najpopularniejszych rodzajów piernika jest katarzynka. Tradycyjnie wypiekana jest od 25 listopada, czyli od dnia św. Katarzyny. Wypieki kończą się podczas Bożego Narodzenia. Mają one charakterystyczny kształt – sześciu medalionów.
Równie popularne są niemieckie pierniki Lebkuchen, tradycyjny wypiek z Norymbergi. W Szwecji za to przygotowuje się cieniutkie pierniczki zwane pepparkakor. W Wielkiej Brytanii popularne są korzenne ciasteczka w kształcie ludzików.