Kiełki z dyni w Twojej kuchni

Jakie jest najlepsze złącze do monitora?

Kiełki z dyni już pojawiają się na czwarty dzień. Działają jak afrodyzjak – odmładzają nas. Polecane są szczególnie dla mężczyzn, gdyż poprawiają funkcję gruczołu prostaty i zapobiegają jej przerostowi. Posiadają bardzo dużo witaminy E i kwasu linolenowego, który przyczynia się do zwiększenia jej przyswajalności. Pestki, a szczególnie ich kiełki zawierają cynk i żelazo (wyłuskane tracą 70% wartości odżywczych).

Kiełki z grochu
Zarodki, czyli kiełki możemy stosować do potrawy gotowanych i surowych. Zawierają witaminy B12, A, C, K i P oraz śladowe minerały: magnez, mangan, miedź i dużą ilość enzymów.
Z uwagi, że mają 25% protein, to też w połączeniu ze zbożem stanowią pełne białko
– Jerzy wtrącił – zawarte w nim wartości dają siłę nawet ciężko pracującym.
Matki, które jedzą dużo potraw fasolowych i grochowych rodzą zdrowe dzieci.
– Masz rację, bo w nich znajduje się dużo fosforu.
– Zawierają też lizynę, która rozpuszcza złogi złego cholesterolu, czyli są wskazane i dla ludzi starszych.
– Słyszałem, że witamina E i PP pojawiają się dopiero po 5 dniach kiełkowania.
– Masz rację! Im dłużej kiełkujemy ziarna, tym są one bardziej wartościowe.

Kiełki fasoli Mungo
W skiełkowanej fasolce występuje dużo witamin: A, B1, B2, B3, B6, E i C oraz pierwiastki śladowe: magnezu, fosforu, potasu, żelaza i wapnia.
Wzmacniają nasz organizm, przyczyniają się do szybszego gojenia się ran, poprawiają wzrok oraz pracę nerek i wątroby. Czas kiełkowania 4 dni.

Skiełkowana fasolka Azuki
Posiada te same wartości odżywcze, co kiełki z fasoli Mungo, ale mają więcej lizyny.
Wzmacniają centralny i obwodowy układ nerwowy. Oczyszczają szczególnie nerki ze złogów. Wywar z fasolki Azuki pić 3 x dziennie po ½ szklanki

Przepis na potrawę z kiełków fasolek Mungo i Azuki dla 2 osób
1 szklankę kiełków
1 szklankę posiekanej zieleniny (pokrzywa, pietruszka, czosnek)
2 porcje oczyszczonej, osolonej ryby (wybranej dowolnie)
1 łyżka oleju kokosowego
trochę ostrych przypraw
Kiełki mieszaniny z zieleniną. Na dno naczynia dajemy rozpuszczony tłuszcz. Następnie zieleninę i rybę. Obsypujemy ostrymi przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do pół godziny.

Więcej potraw jest w naszej książce „Pięć pór roku w naszej kuchni”.

Skiełkowane ziarenka sezamu
Zawierają dużo wapnia – więcej niż nabiał, witaminę E, kwasy tłuszczowe i lecytynę. Wzmacniają naszą pamięć, przez co nas odmładzają

Skiełkowany słonecznik
Jedynie ziarno słonecznika jest wolne od rożnych szkodliwych substancji i insektów. Przeprowadzone badania pestek słonecznika stwierdziły, że zawarty w nich kwas linolenowy ma działanie przeciwsklerotyczne.
– zawierają dużo witaminy A
Czas kiełkowania 4 dni

Kiełki z nasion rzodkiewki
Kiełkują szybko 3 dni
Wartości odżywcze kiełków wzrastają, gdy kiełkujemy ziarna dłużej. Po 12 dniach pojawia się dużo witaminy B12 (zwana przeciwrakową).
Gdy podczas kiełkowania pojawiają się zielone listki to oznacza, że roślinka ma już chlorofil.
Kiełki rzodkiewki posiadają dużo witamin i minerałów śladowych. Dlatego swoje menu należy wzbogacać skiełkowanym ziarnem rzodkiewki.

Dodaj komentarz