Jak podkręcić smak wody, żeby pić jej jeszcze więcej?

Wiele osób, nawet tych świadomych korzyści wynikających z regularnego picia wody, wzbrania się przed sięganiem po nią twierdząc, że jest zupełnie bez smaku. Chcesz podkręcić trochę smak twojej wody? Nic prostszego – w kuchni ogranicza cię tylko twoja własna kreatywność!

Co dodawać do wody? Owoce!

Choć na rynku jest wiele wód smakowych, większość z nich to sztucznie aromatyzowane i dosładzane napoje pozbawione wartości odżywczych. A przecież wodzie mineralnej można dodać charakteru bardzo prosto i – przede wszystkim – naturalnie. Najpopularniejsze jest wzbogacanie jej plasterkiem cytryny lub pomarańczy, ale warto wypróbować także wodę z dodatkiem siekanej natki pietruszki (świetnie komponuje się z cytryną), plasterkami ogórka (będą do niego pasować również pokrojone truskawki) lub odrobiną imbiru. Fantastycznym dodatkiem do wody mineralnej jest także bazylia, a tych, którzy nie lubią jej zapachu skusić może mięta, melisa lub rozmaryn. Jeśli chcesz podać dzbanek wody gościom spróbuj wrzucić do niego kolorowe kostki lodu – do pojemnika na lód wrzuć pojedyncze małe owoce – borówki, maliny, poziomki – zalej je wodą mineralną i wstaw do zamrażalnika. Napój będzie wyglądał bardzo zachęcająco i zyska delikatny owocowy smak.

Koktajle i smoothies: woda jako baza

Warto pamiętać, że woda mineralna to idealna baza pod różnego rodzaju koktajle i popularne smoothies, które są prawdziwą witaminową bombą! I jest tu bardzo wiele możliwych kombinacji – wystarczy blender kielichowy i odrobina wyobraźni. Mieszanki dojrzałego mango, i pomarańczy z dodatkiem szpinaku, albo banana, jarmużu i truskawek są pyszne i – przede wszystkim – zdrowe. Idealnie zastąpią drugie śniadanie, możesz zabrać je ze sobą do pracy, a połączenie owocowych witamin i substancji odżywczych zawartych w wodzie mineralnej doda ci energii na cały dzień. Idealnym rozwiązaniem dla leniwych jest klasyczna lemoniada (możesz podać ją też z dodatkiem mięty) – wyciśnij sok z kilku cytryn, wymieszaj z wodą i dosłodź do smaku. Żeby było zdrowiej możesz użyć cukru brzozowego (ksylitolu), który ma o wiele niższy indeks glikemiczny, mniej kalorii i pozytywnie wpływa na trawienie.

Dodaj komentarz