Dobre przepisy. Ciasto francuskie na winie

Jak przygotować szybki obiad bez zbędnego biegania do sklepu czy szukania w sieci odpowiedniego przepisu? Wystarczy posiadać w lodówce rolkę ciasta francuskiego, reszta składników znajdziemy w lodówce i szafkach.

Ciasto francuskie na winie to najprostsza i najbardziej “czyścicielska lodówkę” potrawa jaka istnieje (no może obok sałatki i gulaszu). Potrzebujemy wyłącznie rolkę ciasta francuskiego oraz wszystko co się w lodówce nam “nawinie”. Nadadzą się pozostałe w lodówce warzywa, sery, mięso czy sosy. Czasem mogą to być nawet resztki – pół kostki sera, pół słoiczka oliwek, połówka cukinii, parę pieczarek itd.

Cały przepis należy podzielić na 5 etapów, chociaż 2 ostatnie wcale nie są obowiązkowe. Jak to będą etapy?

1.Ciasto francuskie.

Główny składnik to rolka ciasta francuskiego, którą wyjmujemy z lodówki na 20-30 minut przed przygotowaniem potrawy. Rozwijamy je na arkuszu papieru do pieczenia i wyznaczamy tępą częścią noża linię dzielącą ciasto na pół (będziemy je na koniec składać coś na wzór pieroga calzone).

2. Sos

Do ciasta na winie potrzebny nam jakikolwiek sos. Może to być łagodny lub ostry, paprykowy, pomidorowy, ketchup, barbecue, curry czy nawet pesto. Taki jaki lubimy lub akurat mamy w lodówce.

Sosem smarujemy obie połówki ciasta, zostawiając nieposmarowane brzegi po 1,5-2 cm.

3. Zawartość – warzywa i dodatki

a. warzywa główne – wybierz 2-3 składniki z podanych: pieczarki, papryka, cukinia, szparagi, ugotowany kalafior lub brokuł, bakłażan.

b. dodatek (opcjonalnie) – 1 do wyboru: kapary, oliwki (czarne lub zielone), suszone pomidory, garść orzechów włoskich, czerwona cebula, kukurydza, groszek, fasola itd.

Wybrane warzywa kroimy w kostkę, paski, plasterki czy jak lubimy. Układamy je wyłącznie na jednej z połówek. Np. najpierw pieczarki w plastry, później cukinie w paski i na koniec paprykę pokrojona w kostkę. Tak naprawdę możemy dowolnie wybrać 2 czy 3 warzywa z tych wymienionych.

Dodatki wrzucamy w całości (oliwki czy kapary), drobno kroimy (np. suszone pomidory) czy kruszymy (np. orzechy włoskie). Wybieramy jeden (góra 2 z nich) i dodajemy na przygotowane wcześniej warzywa – wszystko wciąż na jedną połówkę.

Warzywa warto posypać dowolnymi ziołami – bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, papryką słodką lub ostrą, pieprzem itp.

4. Mięso

Jedno do wyboru: może to być kurczak, indyk, mięso mielone, paluszki surimi, szynka szwarcwaldzka.

Kolejnym etapem jest dodanie składniku mięsnego. Przykładowo niech to będzie filet z kurczaka. Kroimy go w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem czy przyprawą do mięsa i obsmażamy. Następnie nakładamy na połówkę z warzywami. Tyle.
(w przypadku paluszków surimi czy szynki nie trzeba poddawać jej obróbce termicznej)

5. Ser

Jeden do wyboru: starty ser żółty dowolnego rodzaju, biały ser mozzarella pokrojony w plastry lub kostkę, biały ser sałatkowy typu feta pokrojony w kostkę.

Ostatnim etapem jest posypanie wszystkich składników dowolnym serem wymienionym wyżej.

Na koniec drugą połówką ciasta francuskiego (tą wyłącznie posmarowaną sosem) przykrywamy całą kupkę składników i złączamy brzegi ciasta. Całość pieczemy w temperaturze 180-200 stopni około 15-20 minut – aż ciasto się zarumieni.

Prostota ciasta francuskiego na winie polega na posiadaniu zawsze większości składników, z których jesteśmy w stanie zrobić tę potrawę. Zawsze coś tam zostało w lodówce czy jakaś puszka w szafie. Wystarczy jedynie zawsze kupić ciasto francuskie i mieć w pogotowiu ten przepis.

W przepisie podałem zaledwie kilka najpopularniejszych składników, które można swobodnie modyfikować i zamieniać według własnych upodobań i gustów smakowych.

Dodaj komentarz