Skutki zdrowotne braku lub nadmiaru pożywienia

Dwudziesty pierwszy wiek jest czasem dwóch sprzecznych, światowych epidemii. W zależności od od stopnia rozwoju cywilizacyjnego mamy do czynienia z jednej strony z otyłością, a także z głodem. W krajach zaliczanych do trzeciego świata, nadal panuje bardzo duży głód i brakuje tam żywności dla wszystkich mieszkańców, a odsetek umieralności wśród dzieci jest kilkadziesiąt razy wyższy niż w Europie, stanach zjednoczonych czy Japonii.

W tych krajach panuje moda na odchudzanie się, czyli coś w rodzaju celowego głodzenia się. Stosuje się w nich najróżniejsze diety wspomagające tracenie na wadze. Jak widać sytuacja wygląda trochę kuriozalnie, gdyż zachodni świat dzięki rozwojowi zapewnił sobie odpowiednią ilość wyżywienia, a być może nawet za dużą jego ilość. Niedobór jak i za dużą ilość pożywienia nie jest zdrowa dla organizmu człowieka. Otyłość prowadzi do licznych chorób serca i krążenia, natomiast zbyt mała ilość jedzenia lub jego zbytnia ubogość może doprowadzić do braku ważnych minerałów i witamin, które są niezbędne do sprawnego funkcjonowania człowieka.