Diety niskowęglowodanowe obejmują wycinanie węglowodanów z diety lub przynajmniej ich ograniczanie, a także dodawanie większej ilości białek i tłuszczów. Ale nawet jeśli wyciąć ziarna, warzywa skrobiowe i owoce, czy nadal pomoże Ci schudnąć, a co ważniejsze, czy będziesz zdrowy i czy wyniki odchudzania będą trwać?
Jeśli wyciąć wszystkie warzywa, owoce i ziarna, odpowiedź brzmi NIE. Twoje ciało potrzebuje składników odżywczych, które otrzymuje z tych ważnych produktów, aby zachować zdrowie. W rzeczywistości, jeśli wszystko, co jesz, to białko i tłuszcz, jesteś bardziej narażony na choroby serca, raka i inne rodzaje chorób. Ale jest sposób, w jaki możesz śledzić dietę niskowęglową i nadal być zdrowym. Oto jak.
Jedz całe ziarna zamiast przetworzonych ziaren, takich jak biały ryż i biały chleb. To puste węglowodany, podczas gdy całe ziarna mogą pomóc ci schudnąć. Jedz brązowy ryż, na przykład zamiast chleba lub makaronu.
Wybierz zielone, liściaste warzywa i brokuły. Warzywa liściaste, na przykład jarmuż, połączone z brokułami, zapewnią Ci wspaniałą wartość odżywczą. Chociaż najlepiej jest jeść różnorodne warzywa, nie można się pomylić, jeśli trzymamy się zielonych, liściastych warzyw zamiast kroić warzywa całkowicie z diety.
Dodawaj owoce oszczędnie. Zjedz kilka owoców z różnych grup kolorystycznych, aby uzyskać najlepsze odżywianie. Na przykład zjedz jedną truskawkę, kawałek melona i garść jagód. Chociaż nie doda to zbyt wielu dodatkowych węglowodanów, pomoże ci uzyskać potrzebne witaminy i minerały.
Jaja są świetnym sposobem na dodanie białka do diety, ponieważ oferują wiele tego samego rodzaju składników odżywczych jak owoce i warzywa bez wysokich węglowodanów. Na przykład jajka dają omega-3, witaminę A i wiele innych suplementów. Jeśli naprawdę starasz się przestrzegać zaleceń diet o niskiej zawartości węglowodanów, jedz tylko żółtko.
Jeśli wycinasz te pokarmy ze swojej diety tylko po to, aby szybko schudnąć, prawdopodobnie z powrotem przybędziesz na wadze później. Nazywa się to dietą “jo-jo”. To dlatego, że twoje ciało będzie tak niedobór składników odżywczych podczas diety, że będziesz pragnął pokarmów i zjesz ich zbyt dużo. Lepiej wyciąć jedzenie, które jest dla ciebie złe, jak fast foody, i po prostu nieznacznie zmniejszyć spożycie żywności, która jest dla ciebie dobra, w tym zboża, owoce i warzywa.
Najgorszą rzeczą, którą możesz zjeść podczas diety o niskiej zawartości węglowodanów, są słodkie napoje, przekąski i desery. Wytnij je z diety przed wycięciem całych ziaren, owoców lub warzyw. Ważne jest również, aby uświadomić sobie, że dieta o niskiej zawartości węglowodanów spowoduje spadek energii. To dlatego, że twoje ciało potrzebuje węglowodanów do produkcji energii. Jeśli stwierdzisz, że nie masz wystarczającej ilości energii, aby nadążyć za swoim normalnym stylem życia, być może wycinasz zbyt wiele węglowodanów. Dodaj je z powrotem, aż poczujesz się przygotowany do spełnienia codziennych obowiązków lub rozważ zmianę diety.