Torcik bezowy

Beza jest delikatnym, kruchym ciastem, którego podstawą są białka jaj. Piecze się ją, a właściwie suszy w niskiej temperaturze, a po wystudzeniu przekłada rozmaitymi kremami. Oto przepis na torcik bezowy z masą, który jest wariacją paleo znanego kremu lemon curd.

Kwaskowaty i esencjonalny smak cytryn doskonale łączy się ze słodyczą i delikatnością bezy. Cudowny, lekki jak piórko deser, w sam raz na niedzielne popołudnie.

Składniki:

-5 jajek z wolnego wybiegu
-4 cytryny
-100 g masła Kerrygold
-350 g ksylitolu (250 g do bezy i 100 g do kremu)
-szczypta soli morskiej
-1 łyżeczka octu jabłkowego

Z jajek oddzielić białka, przełożyć do miski, wsypać sól i wlać ocet jabłkowy. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce ksylitol, cały czas ubijając. W piekarniku rozłożyć papier do pieczenia, narysować na nim dwa okręgi o jednakowej średnicy (20 cm) i wypełnić je masą białkową. Piec godzinę w 140oC. Wystudzić.

Żółtka jaj zmiksować z 100 g ksylitolu. Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę a sok wycisnąć. Dodać do masy żółtkowej. Podgrzewać na małym ogniu, dodając masło. Cały czas mieszać, trzymać na ogniu aż krem zgęstnieje. Zajmuje to ok. 5-10 minut. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić.

Zimnym kremem przełożyć jeden z białkowych blatów, przykryć go drugim. Wstawić do lodówki na godzinę.